Arakan’daki Vahşete Dur Demek İçin BM’e Çağrı

ARAKAN ÖLÜYOR BM NEREDE ?

Arakan’da Müslümanlara yönelik devlet şiddetinin yarattığı insani trajedi, bir süredir bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşiyor. Arakanlılara karşı yürütülen etnik temizlik harekatı, derin insani krizlerle birlikte hükmünü sürdürüyor. Birleşmiş Milletler ve bir çok sivil toplum örgütü tarafından Rohingyalılar, dünyada en çok baskı gören azınlıklarından birisi olarak kabul ediliyor. Sürgün edilerek yurtsuzlaştırılan bu halka reva görülen zulümler sonucu, binlerce insan yaşamını yitirdi, yitiriyor. Ancak ne yazıktır ki uluslararası kamuoyu, her geçen gün ölüme daha fazla yenik düşen Rohingyalıların yaşadığı zulme karşı derin bir sessizlik ve eylemsizlik içinde. Soruyoruz, uluslararası güçlerin bu derin sessizliğinin bozulması için daha kaç masumun ölüme sürgün edilmesi gerekiyor.

Bizler mazlumun sesine duyarlı sivil toplum örgütleri olarak bu tehlikeli gidişata itiraz ediyoruz. Arakan’ın asli sakinlerinden olan Rohingyaları yıllardır yok sayma politikasının, sistematik bir tehcir ve soykırıma dönüşmesini endişeyle takip ediyoruz. Birleşmiş Milletleri ve uluslararası toplumu, inkar ve nefret söyleminden kaynaklanan bu soruna acilen çözüm bulmak için harekete geçmeye çağırıyoruz.

Myanmar Devlet Başkanlığından Sorumlu Aung San Suu Çii’nin Nobel Barış Ödülü sahibi olmasına rağmen yaşanan bu tehcir ve katliama sessiz kalmasını kınıyoruz.

Radikal örgütlerin Budizm kisvesi altında yürüttüğü bu insanlık dışı eylemler, dinsel ve etnik çatışmayı körüklüyor. Bölgenin güvenliği açısından Birleşmiş Milletlerin acilen soruna müdahil olmasını bekliyoruz.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Astana’daki Bilim ve Teknoloji Zirvesi esnasında Arakan Raporu’nun yayınlanmasını sağlayan ve sorunun Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu’nun gündem maddeleri arasına alınmasına da öncülük eden Türkiye’nin barışçıl çabalarını destekliyoruz.

Myanmar yönetiminden, Rakhayn Dayanışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan’ın hazırladığı rapor doğrultusunda sorunun çözümü için somut adımlar atmasını talep ediyoruz.

Arakan’daki masumlara ve Bangladeş’e sığınan Rohingyalara acilen insani yardım koridoru oluşturulmasını ve bunun önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

Myanmar yönetiminden, Rohingyaların Arakan’daki varlıklarını inkar politikasına son vermesini, Rohingyalıların eşit vatandaşlık haklarını tanımasını ayrıca temel insan haklarını güvence altına almasını bekliyor, bunun sağlanması için gerekiyorsa uluslararası yaptırımlara başvurulmasını talep ediyoruz.

Bizler, insanlık onurunu koruma adına, binlerce kadın ve çocuğun Arakan’da hayatlarını kaybetmelerine yol açan dramın nihayete erdirilmesi için başta Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere uluslararası örgütleri derhal harekete geçmeye ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.